Saturday 22 June 2013

SUPERMAN

Megérkezett a mozikba Christopher Nolan legújabb alkotása, a Superman feldolgozása. A Batman széria után a rajongók izgatottan várták, hogy vajon mit hoz ki Nolan az alsógatyáját kívül hordó csodafickóból. Ezt a várakozást mi sem sugallta jobban, minthogy a film minden idők legjobb júniusi bevételeit produkálta, magamögé utasítva a Toy Story hármat, illetve a legtöbbet hozó Harry Pottert is.

A történet a kezdetektől mutatja be Clark Kent életét, ahogy szépen lassan Supermanné alakult. Bevezetésként megismerhetjük a Kripton bolygó utolsó napjait, választ kapva arra, hogy hogyan és miért is került Clark a Földre. A képvilág és a 3D igazán itt adja ki magát, és teszi élvezetessé a film e részét. Arról nem is beszélve, hogy a többi Superman filmekből ez a rész nagyon hiányzik. Annak ellenére, hogy kicsit döcögősen indul a főhős hősi életútja, az akciójelenetek kárpótolják a nézőket. A verekedések pattogósak, látványosak, és legfőképp igazi 21. századi Supermanesek. Semmi gond nincs velük. A karaktereknél viszont már van kivetnivaló. Clarkon kívül nem igazán dolgoztak ki senkit, pedig lehetőség lett volna rá, hiszen Kevin Costner és Diane Lane kimondottan remekek lehetnének Kent-szülők szerepében, de normális színészi játékra egész egyszerűen nincs lehetőségük. Gyereknevelési tanácsaik egyszerű, klisébűzös mondatokban merültek ki. Amy Adams, aki Lois-t játszotta, pedig indokolatlanul egyszerű volt, és kicsit inkább a díszfunkciót töltötte be, érdemileg sok mindent nem adott a filmhez és a történethez.

Összességében viszont egy mindenképp moziban nézős akciófilm. Superman karaktere az eddigieknél sokkal emberibb és egyszerűen a néző sokkal közelebb érzi magát Clark Kent-hez, mint valaha. Nyilván a frizura most is tökéletes, még a legdurvább harc után is (viszont nincs rakoncátlan kis fürt elöl), ami pedig abszolút pozitív, hogy végre lemaradt a piros alsógatya, helyette kapott inkább egy sötét búvárruhát piros zoknikkal (ami eszméletlenül jól néz ki). Rengeteg párhuzamot találhatunk a Batman: Begins-szel, leginkább a történet kibontakozásában, és alakulásában. Valójában ez annyira nem is me
glepő, hiszen Nolan nem csak, mint producer, de mint író is tevékenykedett a filmben. Nagy valószínűséggel nem üt akkorát, mint a Batman trilógia, de talán nem is ez volt a cél. Az alkotók elhagyták a szerencsétlenkedő Clarkot, nincs telefonfülkében ingletépés sem, minden sokkal emberibb és szerethetőbb. Arról nem is beszélve, hogy a szereplők fantasztikusak, még ha néhol nincs is lehetőségük a kibontakozásra. Henry Cavill az eddig legemberibb acélember, Michael Shannon pedig a hátborzongató, fasiszta gonosz szerepében tökéletes. A végső összecsapásnál, pedig Hans Zimmer zenéje teljesen elfeledtette velünk az apró bakikat, és az Amerika/New York központú történetvezetést.
Értékelés: ha szereted a szuperhősös filmeket mindenképp nézd meg! A 3D leginkább a Kripton bolygós jeleneteknél és az akcióknál adja ki magát, én személy szerint nem rajongok annyira érte, viszont ennél a filmnél ajánlom. Ne várj Batman színvonalat, inkább klasszikus Superman-re számíts, úgy garantáltan kellemes csalódás fog érni! Nálam ez a film 7/10-es.


Zárásként pedig néhány érdekesség az acélemberről: 


No comments:

Post a Comment