Tuesday 4 June 2013

London baby!

Ahogy már említettem a hosszú hétvégét Londonban töltöttem kis kirándulgatással, városnézéssel. Nem először jártam a szigetország fővárosában, mégis újra és újra visszavágyom. De vajon mi is ennek az oka? Tán az ínyenc ételek vagy a csodás időjárás? Engem leginkább a város hangulata ragad meg, az a sokszínűség, ami Londont jellemzi, rendkívül magávalragadó. Nem mintha Bécs olyan egyhangú lenne, félre ne értsétek, egyszerűen csak… más… Listáznék néhány különbséget, amelyek számomra a legszembetűnőbbek voltak az ottlétem alatt.

Először is mivel nagyvárosról van szó, így a tömegközlekedés is ahhoz méltó. London nagyobb, mint Bécs és ez a metróhálózatán is meglátszik, sokkal több vonala van, és kicsit bonyolultabb is (bár pár nap után könnyen beletanul az ember).
London metróhálózata
Csatlakozások esetén viszont néhol egész labirintusszerű folyosók húzódnak a megállók alatt. Hosszú percekig kell gyalogolni (lépcsőzni!) mire a másik vonalhoz érsz. Igen lépcsőzni. A metrómegállók tervezői bizony különös figyelmet fordítottak a fenék, ill. lábak edzésének a lehetőségére. Viszont 4 percnél többet soha nem vártam a metróra. A legpozitívabb dolog a tömegközlekedésben viszont nem a rövid várakozási idő vagy a spontán popóedzés volt, hanem a bemondó néni vidám hangja. Minden állomást olyan boldogsággal mondott be a női géphang, hogy nem tudsz nem mosolyogni, ha hallod. Nyilván, aki ott él, annak ez nem nagy dolog, de számomra nagyon pozitív volt. Ami még nekem a fish and chips fővárosában rettentően tetszik, azok a parkok. Kezdve a hatalmas Hyde Parkkal vagy a Regent’s Parkkal, amik olyan nagyok, mint néhány település Magyarországon. Ezeken kívül még jó pár kisebb parkot is találunk akár a belvárosban is, ha meg szeretnénk kicsit pihenni a város zajától.


Covent Garden
Nyilván abszolváltam a főbb turisztikai látványosságokat: Big Ben, Westminster Abbey, Buckhingham Palota… de mégis 2 olyan hely volt számomra igazán meghatározó, amit megosztanék veletek is. Az egyik a
Covent Garden, ami eredetileg egyszerű piac volt, ma viszont már London egyik legmeghatározóbb turisztikai központja. Vásárlás szempontjából nemcsak élelmiszert talál itt az ember, hanem ruházati boltokat, sőt szuveníreket is.

Covent Garden
De még mielőtt férfi olvasóimat elveszíteném ennél a pontnál, elmondanám, hogy nemcsak a boltok vonzzák ide a turistákat, hanem az utcai mutatványosok is. Pár méterenként, szinte egymás hegyén-hátán vannak a különlegesebbnél különlegesebb tehetséggel megáldott művészek. Zsonglőrök, bűvészek, táncosok, szabadulómüvészek, van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

A másik ilyen hely, ami abszolút kedvencem lett, pedig a Camden Town. Erről a negyedről azt kell tudni, hogy ez is amolyan piacszerű, csak ellentétben a
Camden Town
Covent Gardennel, szélsőséges a célcsoportja. Úgyis mondhatnánk, hogy az alternatív stílus londoni fellegvára. A stílusok keverednek és a punk-rock piercing/tetkó szalon mellett dübörög a rap, az utca másik oldala pedig zöldben táncol reggae zenére. Láthatsz itt nagypapát régi bőröndöt árulni kizárólag extrém hipstereknek, festethetsz eredeti
Camden Town Market
indiai hennát, vagy akár tetováltathatsz az acélbetétes rocker csávónál is. Van itt minden, szó szerint minden, és alkudni kötelező! Ne aggódj, ha félénk vagy, majd az árus kezdeményezi az alkudozás. Ha szerencséd van akár fél árra is lealkudhatsz egy-egy számodra tetszetős árucikket. Camden Town tökéletes hely az ajándékok vásárlására, van itt minden, ami Londonos. A rengeteg vicces feliratú pólók közül pedig legalább egy olyan biztos akad, ami jellemző valamelyik barátodra. Egy tippet viszont mindenképpen megosztanék veletek: ne vásároljatok mindjárt az első boltban, pár száz méterrel arrébb ugyanazt megkaphatjátok akár még a lealkudott árnál is olcsóbban! Ha pedig megéheztél, akkor se ijedj meg, mert egy ilyen multikulti negyedből bizony a változatos ételkínálat sem hiányozhat: pizza, mexikói, tészta, húsos, vega, édes, kínai, japán, indiai, csípős… és természetesen magyar. Annyira talán nem is meglepő, hogy egy ilyen negyedben a magyarok is képviseltetik magukat.
Magyar stand Camden Town szívében
Made in Hungária standot már messziről ki lehet szúrni, a lángos illata pedig csak úgy úszik a levegőben. Piros paprika a dekoráció, de egy tál gulyásleves után akár egy túró rudit is bekaphatsz.
Végszóként pedig csak annyit tudok mondani, hogy London baby!

No comments:

Post a Comment