Monday 10 June 2013

Bemutatkozik az At4Hu

írta: Dallos Emese és Szabadfalvi Ádám

Idestova több mint egy éve alakult meg az At4Hu Verein zur Förderung ungarischer Studenten, rövidebb nevén At4Hu, Bécs egyik olyan nonprofit egyesülete, melynek célja a Magyarországon élő tanulók informálása az osztrák felsőoktatásról, illetve a kint tanuló magyar diákok összefogása és támogatása.

Az egyesület 2012 márciusa óta szervez különféle programokat. Eleinte egy-egy kirándulás mellett az azóta is havi rendszerességgel megrendezett szemináriumok álltak a középpontban. Ahogyan azonban egyre több érdeklődővel és baráttal bővültünk, létrehoztuk az aktív tagjaink csoportját, amely jelenleg negyvenkét főt számlál. Tavaly augusztusban kezdtünk a már Ausztriában tanuló diákok felé is nyitni, tagjaink számának növekedésével programkínálatunk is változatosabb és színesebb lett. Számunkra mindenki véleménye fontos, tagjaink kreativitásában pedig nincs hiány. A sok tanács és javaslat, amiket tőlük kapunk, mind-mind előrébb viszik szervezetünket, nem utolsó sorban pedig az egyén is profitál a tagságból: a különböző közös programok és események szervezésében történő részvétel gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagítja őket.
 
Szeminárium
Az osztrák felsőoktatás iránt érdeklődők informálását továbbra is lényeges feladatunknak tartjuk. Nem véletlen tehát, hogy az eddigi legsikeresebb rendszeres programunk a három-, négyhetente megrendezésre kerülő szeminárium, amely keretében a Bécsben továbbtanulni vágyó diákok minden fontos információt megtudhatnak Ausztria egyetemeiről, az őket érdeklő szakokról, megélhetésről, a munkavállalásról, a közlekedésről, illetve a bécsi életről általában. A jelentkezők egy Bécsben eltöltött hétvége folyamán előadásokat hallgathatnak meg az osztrák felsőoktatási rendszerről, a bécsi egyetemekről, az itteni továbbtanulásról, a választott szakokról, valamint meglátogathatják és bebarangolhatják a kiszemelt egyetemi campust is – mindezt az egyetem diákjainak mentorálása alatt.

Az At4Hu további céljai a már kint élő diákok beilleszkedésének segítése és a közösségépítés, amiket heti szinten kulturális- és sportprogramok, partik szervezésével igyekszünk megvalósítani. Utóbbiakat mindig nagy érdeklődés övezi: már első alkalommal is több mint száz érdeklődő látogatta rendezvényünket, a nemzetközi mikuláspartinkon pedig már 220 vendéget üdvözölhettünk. Hasonló sikerrel rendeztük meg a karácsonyi és a szemeszterzáró bulikat is.

A múlt évben létrejött, Facebookos tematikus csoportjaink egyre nagyobb taglétszámmal büszkélkedhetnek. Mostanra az ezret is meghaladta az azokat rendszeresen böngészők száma, akik többek között utazási ajánlatokkal, munkavállalással és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatban informálódhatnak, és egyúttal hirdethetnek is e csoportokban. Ezek létrehozásánál a fő cél az egyszerű és átlátható információcsere elősegítése volt; egy olyan felület megvalósítására törekedtünk, amely nem ömlesztve zúdítja az emberekre az (olykor számukra érdektelen és felesleges) információkat. Itt mindenkinek lehetősége van csak az őket érintő csoportokhoz csatlakozni, a többi értesítést kiszűrni és csak a számukra releváns tartalmakat elérni.

Az egyesület vezetősége azonban éppúgy törekszik a személyes kapcsolatok kialakítására, a közösségépítésre, amelyet változatos programok megszervezésével igyekszik elősegíteni. Felmerült a kérdés, mivel lehetne leginkább elősegíteni az újonnan Bécsbe érkezett fiatalok beilleszkedését. A válasz adott volt: egy hagyományőrző, magyarországi példára megszervezett gólyaavatóval. Ráadásul így az elsőéveseknek kötetlen formában nyílt lehetősége megismerkedni hasonló cipőben járó diákokkal, akik szintén idén csöppentek a bécsi világba. A mintegy százfős társaságból mindenki nagyon jól érezte magát. A nagy sikerre való tekintettel az egyesület a jövőben is hasonlóan izgalmas, fergeteges gólyaavatót tervez, remélhetőleg már tábor formájában.


Természetesen nem csak diákokat érintő programokat kínálunk, igyekszünk mindenki számára izgalmas eseményeket biztosítani. Havi rendszerességgel szervezünk múzeumlátogatásokat. Az eddigiekben látogatást tettünk a Globenmuseumban, a Römermuseumban, valamint a Leopoldmuseumban és a Természettudományi Múzeumban is. A Karlsplatzon található Wien Museum kiállítása által közelebbről is megismerkedhettünk az osztrák történelemmel, a parlamentben tett látogatásunk alkalmával pedig betekintést nyertünk az osztrák törvényhozás kulisszái mögé; de szép számmal jelentek meg a „SommerÖffnung” programon is, amelyen a Museumsquartier múzeumait jártuk be egy este alatt. Szintén havonta kerül sor a filmklubra is, ahol a vetítés után lehetőség nyílik közösen megvitatni a látottakat.

Múzeumozás

Igyekszünk valóban változatos és izgalmas programokról gondoskodni. Ezt igazolja két nagyszabású flash mobunk is, melyek során a Stephansplatzon hívtuk fel magunkra a figyelmet.
A téli hónapokban ezeken felül közös korcsolyázás szerepelt a programban, amelynek helyszínei a Rathausplatz és a Wiener Eislaufverein voltak. A téli sportok szerelmesei egynapos ausztriai síelések, illetve az eddigi legkomolyabb szervezést igénylő eseményünk, a tíznapos februári sítáborunk alkalmával is hódolhattak szenvedélyüknek. A helyszín a franciaországi Val d’Allos volt. Ennek sikerén felbuzdulva a jövő évi tervek között is szerepel egy hasonló jellegű út megszervezése.

Továbbra is folytatódnak a már jól ismert programok: ezen túl is minden hónapban sor kerül a továbbtanulási szemináriumra, továbbra is tervezünk havonta legalább egy közös múzeumlátogatást, illetve kirándulást, de a fergeteges bulik sem maradhatnak el. Mindemellett sok nyári program is készülőben van: alpesi túrák, tóparti kirándulások, bográcsozás a Duna partján, illetve a nyár két legnagyobb szervezésű eseménye az egy hetes  vizitúra és a tíznapos nyaralás Görögországban.

A tagfelvétel folyamatos, a remények szerint továbbra is sok lelkes új taggal bővül az egyesület; programjainkon pedig természetesen nem csak az egyesület tagjait, hanem minden érdeklődőt is szeretettel várunk!

Hamarosan megrendezésre kerülő irodaátadásunktól kezdve új irodánkban is felkereshettek minket, a 1080 Wien Breitenfelder Gasse 10/7. szám alatt, a hivatalos időpontok hamarosan kiírásra kerülnek.

Közelgő eseményeink:

Június 20-25.
At4Hu 4000+ - magashegyi túra a Monte Rosa csoportban (Nyugati-Alpok)


Június 28.
Grillparty

Június 28-30.

Július 26-28.
Szeminárium

Augusztus 23-25.
Szeminárium

Augusztus 23-29.
Vizitúra

Szeptember 16-25.
Görögország


Programjaink voltak:

Március 17.
Síelés @ Mönichkirchen-Mariensee

Március 22-24.
Szeminárium

Április 7.
Múzeumlátogatás

Április 14.
Túra Bécs környékén

Április 26.
Flashmob

Április 26.

Április 27-28.
Szeminárium

Május 8.
SommerÖffnung – Múzeumlátogatás a Museumsquartierben

Május 29.
Grillparty

Május 31.- Június 2.
Szeminárium

Június 8.
Hungarian Fashion Show

Elérhetőségeink:
Honlap: www.at4.hu
Iroda: 1080 Wien Breitenfelder gasse 10/7.
Tel.: +4369917130984
email: 
info@at4.hu
ZVR-Zahl: 038319308

No comments:

Post a Comment