Monday, 5 August 2013

Helló turiszt!

Először is elnézést kérnék a passzivitásomért, de mivel a pénznyomtatóm elromlott, így más alternatíva után kellett néznem, hogy fizetőeszközhöz jussak. Így kerültem már második alkalommal egy hostel recepciós pultja mögé. Munkám nagy része abból áll, hogy a turistákkal foglalkozok, és segítek nekik bécsi látogatásuk során. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek látogatók, hogy megtekintsék Európa egyik legfontosabb kulturális központját. Ebben a bejegyzésemben szeretnék néhány élményt megosztani veletek, illetve egy-két tippet adni, hogyan legyél jó turista.

  •  Ha megérkezel egy hotelbe vagy hostelbe ne várd el, hogy a neved említésére minden ott dolgozó tudni fogja, hogy most mit is szeretnél. Ajánlatos először köszönni (ha nagyon jó fej akarsz lenni meg is kérdezheted, hogy hogyan telik a napja) aztán elmondani, hogy mit is szeretnél. Egy ’helló’ csodákra képes.
  •     Bárhova is utazol, a recepciós biztosan tud minimum 3 idegen nyelven. Vedd a fáradságot, hogy legalább az alapfogalmakat megnézed valamelyik világnyelven. A recepciós nem kap külön pénzt az activity játékért.
  •   Ha különleges neved van, és tudod, hogy külföldön többnyire gondot okoz az embereknek megérteni, ne csak ismételgesd, de az útlevél/személyi igazolvány felmutatásával hosszú perceket spórolhatsz meg, és könnyítheted meg a recepciós munkáját.
  •  Mielőtt elindulnál bárhova is az internet vagy egy útikönyv segítségével nézz utána azoknak a dolgoknak, amiket szeretnél megnézni az adott városban. Ne kérdezd meg a recepcióst, hogy szerinte mit érdemes megnézni, vagy, hogy állítson neked össze egy komplett városnézést lehetőleg két napra.
  • A szobádat egy öt csillagos hotelben sem kaphatod meg reggel fél 8kor, nem pusztán viccből van feltüntetve a check in időpontja.
  • Érkezéskor a recepciós ismerteti veled a legfontosabb tudnivalókat, add meg a tiszteletet neki, hogy meghallgatod, hiszen lehet, épp olyat mond, amit kérdeznél.
  •   A recepciósok az adott hotel/hostel működését ismerik a legjobban, információkkal szolgálnak a legfőbb turisztikai látványosságokról, de a pontos vonat/busz menetrendet egy adott városba nem tudják, arra ott van a vonat/busz állomáson az információs személyzet.
  •   Ne lógj a wifi-n egész nap, hanem élvezd ki, hogy nyaralsz egy olyan fantasztikus városban, mint Bécs. Ha esetleg a túlterheltség miatt 3 és fél percre ledob a rendszer, ne pánikolj be és ordítsd le a recepcióst, hogy miért nem tudod az überfontos facebookozásodat folytatni.


    Hirtelen ennyi jutott eszembe, de nyilván a nyár folyamán még érkeznek új turisták, és kétség kívül bővíthetem majd a listát. Mint mindig most is várom a saját tapasztalataitokat is! További kellemes nyarat!

No comments:

Post a Comment